Prens Adalar’ ın da atlar ölüyor. Gün geçmiyor ki medya da prens adalarında bulunan atların olumsuz yaşam koşullarında ve ölüm haberlerinden bahsedilmesin.
Büyükada‘ nın sembolü haline gelen faytonları çeken atların birbirleri ardına ölümleri ada halkını da tedirgin etmeye başladı. Büyükaada’ da son 3 hafta içinde 8 atın yorgunuluktan, yanlış beslenmekten, kazadan ya da bir at hatalığı olan bulaşıcı ruamdan ölmeleri dikkatleri faytonculara ve atların olumsuz yaşam koşullarına çekti.
Yaz aylarının gelmesi ile ada nüfusunun 16 binden 200 bine çıkması üzerine Adaya gelen turistlerin nostalji gezisi için faytonları tercih etmeleri ve atların normalden daha çok çalışmaları yanında yeteri kadar da beslenememeleri ölümlerin temel nedeni olarak gösteriliyor.
Faytoncuların Eğitimi Yok
İstanbul Adalar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği üyesi Şahika Savran; adalar da 226 fayton ve 200 atın bulunduğunu ve atların ölüm sebebi ne sorusunu, çok faytoncuların eğitimsizliğinden kaynaklandığı şeklinde cevaplıyor. Atların genel sağlık durumlarının kontrol edilmesi ve olası durumda müdahale edilebilmesi için 7/24 bir veterinerin olması gerektiğini dile getiren Savran, adalarda atların yaşam koşulları ile ilgili herhangi bir denetiminin de olmadığına değiniyor.
Atların Ölümüne Protesto Çağrısı
Adalarda son dönemde atların ölümünden rahatsız olan ada halkı olaya tepkisiz kalmadıklarını göstermek adına “Faytona Binme Atlar Ölüyor” sloganı ile 30 Ağustos saat 17.00 de Büyükada İskelesi önünde buluşarak bu durumu protesto etme kararı aldılar. Faytoncular Odası Başkanı Hasan Ünal‘ ın bu protesto çağrısı üzerine Adalar Belediyesine bir dilekçe ile başvurduğu, faytonculara karşı yapılacak 30 Ağustos’ta ki eylemin engellenmesi talebinde bulunduğu öğrenildi.
Atlarda Bulaşıcı Hastalık Var
Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu hayvan haklarının hafife alınmamasını gerektiğini ifade ederken başka bir konuya da dikkat çekti. Bulutoğlu’ nun ifade ettiğine göre; atların kötü çalıştırıldığı, bu çalışmanın yoğun günlerde bunun daha fazla olduğu, atların yeterli beslenemeyip, dinlenememeleri üzerine hastalığın kol gezdiği yönünde. Fayton’ nun ve Faytoncu’ nun tarihi bir sorun olduğunu da sözlerine ekleyen Bulutoğlu ” “Yetki savaşından faydalanıp bütünüyle çığırdan çıkan faytoncular var. Faytonların kalkmasını istemiyoruz. Motorlu araçların adaya gelmesini doğru bulmuyoruz. Zaten var olan imar tehdidinin yolunu motorlu taşıtlar açabilir. Faytonların sayısı indirilmeli. Atlara yapılan muamele son bulmalı. Faytoncu sorunu çözülmeli.” sözleri ile genel sorunlara parmak basmış oldu.