Paros
Paros Adası Ege Denizi’nde Yunanistan’a bağlı Kiklad Adaları‘ndan biridir. Doğusundaki Naksos Adası’ndan bir boğazla ayrılır. Yüz ölçümü 194.5 km²’dir. Profitis Ilias olarak bilinen 771 m yüksekliğindeki tek bir tepeden oluşur. Yönetim merkezi kuzeybatıdaki bir körfezin kıyısında, adanın eski ve orta çağlardaki merkezinin bulunduğu yerde kurulmuştur. Kentin küçük limanı, kuzey kıyısındaki Naousa limanına kıyasla çok popüler değildir.
Marpessa Dağı’nın kuzey tarafındaki yeraltı ocaklarından çıkarılan ve heykelcilikte kullanılan beyaz renkli, yarı saydam Paros mermeri adaya ismini vermiştir. (Paria Marmara) Antik Çağda Paros’un başlıca gelir kaynağı sayılırdı.
Akadlılar ve İyonlar gibi birçok eski uygarlık Paros Adası’nda bir dönem yaşamıştır. Eski çağlara ait tarihi eserler adada özellikle turistlerin ilgisini çekmektedir.
Marathon’da Persler’in müttefiki olan Paros İÖ 489’da Miltiades tarafından kuşatıldı, ama alınamadı. Konstantinopolis’in (İstanbul) Latinlerin eline geçtiği 1204’ten sonra Paros Adası Venedik‘e bağlandı ve 1389’da bağımsız bir düklük oldu. 1537’de Osmanlı, 1830’da Yunanistan Paros’u topraklarına kattı.
Paros Adası önemli bir arkeolojik sit alanı olarak kabul edilir. Klasik Dönem ve öncesi önemli sanat olaylarını anlatan, mermer üzerine kazılmış Paros Vakayinamesi 17. yüzyıl başlarında keşfedilmiştir.Ada ekonomisi büyük ölçüde tarım ve turizme dayalıdır.