Adalardan hangisine gitmeli? Hafta sonu İstanbul’da nereye gidilir? Adalardan hangisi daha güzel? Merak ediyorsanız tabii ki hem İstanbul’a yakınlığı sebebiyle hem de muhteşem doğa güzelliğiyle ile adalar deriz.
Adalar, İstanbul’da yaşayanlar için özellikle yaz aylarında kalabalıktan kaçıp rahat bir soluk alabileceğiniz atmosferi ile sizi dinlendirecek nadide yerlerdir. İstanbul Adalar’ın en gözdeleri; Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada’dır.
Özellikle hafta sonunu trafik çilesinden uzak, dolu dolu geçirmek istiyorsanız Adalar tam size göre. Bizim tavsiyemiz, bu gezi için erken yola çıkmanız ve bütün bir gününüzü adalar gezisi için ayırmanız olacaktır.
Adalardan en güzeli hangisi?
Buna en iyi karar verebilecek kişi siz olmalısınız. Çünkü her bir adanın kendine has ayrı ayrı güzellikleri bulunuyor.
Burada sizlere Adaları karşılaştırarak gün boyu yapabileceğiniz aktiviteleri ve gezmeniz görmeniz gereken yerleri listeledik. Listeye bakarak Adalardan hangisine gitmek istediğinize rahatlıkla karar verebilirsiniz. Unutmayın ki adalar arası vapur seçeneği de bulunuyor. Bu da size bir adadan diğerine kolaylıkla geçiş imkânı sağlıyor.
Adalarda yapabileceğiniz ortak aktiviteler
Adaların hepsinde fotoğraf çekebilir, denize girebilir, bisiklet kiralayabilirsiniz. Kınalıada dışındaki diğer adalarda fayton kiralayabilir, Büyük Tur ve Küçük Tur’a katılabilirsiniz. Ancak tur fiyatlarını gözden geçirmenizde fayda var. Orman alanlarında ve sokaklarda yürüyüşe çıkabilirsiniz.
Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada bisiklet turu için “Adalar Bisiklet Kiralama Fiyatları” yazımızı inceleyebilirsiniz.
İşte Adalarda ne yapılır, liste hali;
Büyükada
İstanbul Adaları içerisinde en büyüğüdür. İstanbul’dan hareket eden vapurların son iskelesidir.
Büyükada’da ne yapılır?
- Dil Burnu ya da Yörükali plajında piknik yapabilirsiniz. Ada halkının en çok ettiği mekân ise Taş Ocağı Piknik Alanı.
- Denize girmek için diğer adalara göre daha fazla plaj veya beach club seçeneklerinden birini değerlendirebilirsiniz. Hatta bazı beach club firmaları ile iletişime geçerseniz Büyükada İskelesinde motor ile servis seçenekleri mevcut. Bu arada Adalar’da birçok plajın kumsal alanı yok. Ancak kumsal bir yer arıyorsanız Aya Nikola Plajı’nı tercih edebilirsiniz. Fayton ile ulaşabileceğiniz gibi Büyükada iskeleden ücretsiz motor servisi bulunuyor.
- Büyükada ormanlarında trekking (doğa yürüyüşüne) çıkın.
- Büyükada’da gezip görebileceğiniz başlıca yerler;
- Adalar Müzesi
- Rum Yetimhanesi
- Aya Yorgi Manastırı ve Kilisesi
- Ada kule
- Meryem Ana Kilisesi
- Reşat Nuri Güntekin Evi
- Hamidiye Cami
- Con Paşa ve İzzet Paşa Köşkleri
- Müslüman Mezarlığı
- Saat Kulesi Meydanı
- Troçki Evi
- Gece eğlence mekânları diğer Adalar’a göre daha hareketlidir.
- Büyükada’dan tekne veya vapurla Sedef Adası’na geçebilirsiniz.
Heybeliada
Büyükada’ya göre daha sakindir. Büyükada’dan sonra ikinci sırada gelmektedir. Ulaşım bakımından Burgazada’dan sonra Büyükada’dan öncedir.
Heybeliada’da ne yapılır?
- Diğer Adalar’a göre piknik alanları daha fazla, özellikle Değirmenburnu Piknik Alanı çok geniş bir çam ormanı ile kaplı. Alan içerisinde plaj ve restoran da bulunuyor. Aynı zamanda piknik üniteleri ve kiralık mangal seçenekleri var. Aktivite olarak çocuklar için bisiklet kiralama ve oyun alanları da var. Bir diğer piknik alanı ise Çam Limanı…
- Konaklama imkânı Büyükada’ya oranla daha az. Ancak hem pansiyon hem de otel seçenekleriniz mevcut. Sınırlı olsa da günlük kiralık evlerde var.
- Denize girmek için halk plajları ve beach club’lar bulunmakta. Yine Büyükada’da olduğu gibi iskeleden beach club’lara ücretsiz motor servisleri bulunmakta.
- Heybeliada’da gezip görebileceğiniz başlıca yerler;
- Heybeliada Senatoryumu
- Deniz Lisesi
- İsmet İnönü Köşkü
- Hüseyin Rahmi Müzesi
- Aya Spridon Manastırı (Terk-i Dünya)
- Ruhban Okulu (Aya Triada Manastır)
- Heybeliada Camii
- Aya Nikolos Rum Ortodoks Kilisesi
- Aya Yorgi (Saint Georges) Uçurum Kilisesi
- Süslü Mezar
- Andon Eczanesi
Akşamı Heybeliada’da geçirecekseniz, faytonla Mehtap Turu yapmadan dönmeyin.
Kınalıada
İstanbul’a en yakın adadır. Yüzölçümü bakımından en küçük olmasına rağmen nüfus yoğunluğu fazladır. En kalabalık ada özelliğini taşır. Diğer Adalar’ın aksine fayton ulaşımı yoktur.
Kınalıada’da ne yapılır?
- Denize girmek için Ayazma Koyu’nu tercih edebilirsiniz. Ayrıca içerisinde olimpik yüzme havuzu bulunan Su Sporları Kulübü de var, ancak giriş için üye olmanız gerekiyor.
- Kınalıada gezip görebileceğiniz başlıca yerler;
- Gregoryen Kilisesi
- Hristos Manastırı
- Sirakyan ikiz evleri
- Tarihi Köşkler
- Kınalıada turu yürüyerek yaklaşık 1,5 – 2 saat sürüyor.
Burgazada
Vapur seferleri yapan firmaların ikinci durağı Burgazada.
Burgazada’da ne yapılır?
Burgazada’nın rengârenk çiçeklerle donatılmış sokakları kesinlikle görmeniz gerek.
Burgazada’da gezip görebileceğiniz başlıca yerler;
- Kalpazankaya Koyu
- Sait Faik Abasıyanık Müzesi
- Bayrak Tepe ve Hristor Manastırı
- Aya Yani Kilisesi
Adalardan hangisi daha güzel karar vermek kesinlikle siz kalmış, ancak Adalardan hangisine gitmeli derseniz vaktiniz varsa tüm Adalar’ı dolaşın. İstanbul ve çevresinden Adalar’a ulaşım için vapur saatlerini Adalar vapur seferleri yazımızda bulabilirsiniz.
Adaları ilk kez ziyaret edecekseniz, plajları, beachleri, vapur seferlerini, bisiklet ve fayton turu hakkındaki tüm detaylı bilgileri Adalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler yazımızda bulabilirsiniz.
Geçenlerde böyle bir karar verip, işyerimden izni aldıktan sonra İstanbul’da adalar turu yapmıştım, ben gene yapmak isterken patron nedense bu sene izin vermedi. Bende artık haftasonu felan arkadaşlarla toplanıp alternatif kadın plajlarına gidiyorum SEN TUR üzerinden. Gerçekten buralarda da doğal güzellikler çok fazla. Bu şekilde istanbula ait olan yazıları okumayı çok seviyorum lütfen devam edin 🙂
AYŞE SEN HAYIRDIR
Mert sana hayirdir
Bize ne senin patronla arandaki izin probleminden. Gereksiz yorum yapmayin. Bitmediniz gittiniz yaa. Gereksizler.
ben patronuyum size ne bizim islerimizden severizde soverizde
kadın anlatmak istemis anlatmıs ocları neden üstüne gidiyosunuz
Adalarda ormanda piknik yapmak,ateş yakmak ve mangal yasaklanmıştır.Cezai işleme tabii olursunuz.Geçmişte pekçok vatandaş Heybeliada ve Burgaz adasında yangın çıkarmıştır.Kızıl çam ormanı çok çabuk alev alan reçineli iğne yapraklı ağaçtır.zaten rüzgarlı olan adalar hemen yangın yayılır.Lütfen mangal yapmayın veya teşebbüs dahi etmeyin.Peynir ve ekmek,hazır yemek.Sandviç hazırlayıp gelin veya alın adanın şarküterilerinden.
Nişanlım tesettürlü denize girmek istiyor ülkenin sondurumunu bilmiyorsunuz heryerde türkmen afkan vs vs si var nerde rahatlıkla denize girebilir sizce
Ayse hakli bende ordaydim